Forum motocyklowe

Please or Zarejestruj się to create posts and topics.

10 kwietnia - Warszawa i okolice.

Cześć,

W sobotę 10 kwietnia wybieram się w trasę w okolicach Warszawy.

Nic dalekiego. Jakieś 3-5h asfaltów i będziemy w domu.

Po głowie chodzi mi kierunek północno-zachodni czyli przez Puszczę Kampinoską w stronę Wisły, potem jakiś most i powrót.

Wyjazd Covidowy więc nie będziemy za bardzo przesiadywać po knajpach.

Ktoś chętny?

Wygląda na to, że zmienimy trochę kierunek.

Obecna propozycja to Twierdza Dęblin.

W sobotę 10.04.2021 wspólnie z Pawłem i Darkiem wybraliśmy się w pierwszą w tym sezonie podróż. Jako cel obraliśmy Twierdzę Dęblin, która mniej znana niż Szkoła Orląt w Dęblinie, wydaje się być bardzo ciekawym obiektem historycznym.

Na miejsce zbiórki o godz.11 – Paweł dojechał z Mokotowa, ja z Darkiem z Legionowa – ustaliliśmy parking przy McDonald’s w Wilanowie. Po przeciśnięciu się przez korki w Wilanowie, nowym mostem dostaliśmy się na drugą stronę Wisły, gdzie już bez większych utrudnień oddaliśmy się jeździe i obserwowaniu krajobrazu. Po drodze do Dęblina pokonując liczne zakręty lokalnych dróg zatrzymaliśmy się dwukrotnie nad brzegiem Wisły, popatrzeć na piękno królowej polskich rzek w wiosennym słońcu.

Twierdza Dęblin okazała się o tyle intrygująca, co niedostępna nie tylko z powodu sytuacji covidowej, ale jako obiekt wojskowy nie jest udostępniona do zwiedzania tak, jak twierdza Modlin. Z umieszczonej obok tablicy można poznać historię obiektu.

Niestety nie udało nam się ustalić, gdzie znajduje się Muzeum Twierdzy Modlin, o którym można znaleźć informację w internecie.

Po zaliczeniu celu podróży, posililiśmy się mega dużym kebabem w z trudem znalezionym punkcie małej gastronomii.

Po uzupełnieniu paliwa ruszyliśmy w drogę powrotną przez Kozienice, Magnuszew, Warkę i Piaseczno by około 16.30 zakończyć pierwszą wiosenną podróż, zaliczając 300 km w miłym towarzystwie i przy pięknej pogodzie.

Marek

Dzięki Marku za opis trasy.

Zapraszam do zapoznania się z mapką kawałka "nadwiślańskiego" naszego wyjazdu.